Overgewicht heeft bij kinderen al negatieve effecten

30 mei

GymlesMarga Bekkers van het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van overgewicht bij kinderen en uit het onderzoek blijkt dat 12-jarige kinderen met overgewicht al negatieve effecten kunnen ondervinden.

Voor de studie werd een groep van ongeveer anderhalf duizend kinderen vanaf hun geboorte gevolgd. Uit die groep had ongeveer 1 op de 10 kinderen te kampen met overgewicht. Uit het onderzoek van Bekkers blijkt dat deze kinderen met overgewicht vaak aan een te hoog cholesterol en een hogere bloeddruk hebben. Daarnaast zouden ze volgens Bekkers ook een grotere kans hebben op astma.

Het onderzoek toont volgens de onderzoekster duidelijk aan dat overgewicht op jonge leeftijd al vrij serieuze nadelige effecten kan hebben. Ze geeft tevens aan dat het probleem niet alleen speelt bij extreem zware kinderen, maar ook bij kinderen die maar een beetje overgewicht hebben en gewoon iets te zwaar zijn. Het wil volgens Bekkers echter niet zeggen dat we deze kinderen moeten behandelen met medicijnen.

De oplossing moet gezocht worden in gezonder eten en meer beweging. De jeugd eet de laatste jaren steeds minder gezond en er wordt tevens steeds minder bewogen. Het is dus belangrijk dat we die trend doorbreken en weer meer gaan bewegen en gezonder eten. Dat is echter niet makkelijk, realiseert ook Bekkers zich.

Het overgewicht bij kinderen kan goed worden gemeten door de middenomtrek te meten. Door middel van het meten van de middenomtrek kan de bloeddruk, het cholesterol en de longfunctie van kinderen worden voorspeld.

Reacties zijn gesloten.