CZ wil 15 ziekenhuizen sluiten

20 jul

ziekenhuizenVolgens Wim van der Meeren kunnen er in Nederland maar liefst 15 ziekenhuizen dicht. Vooral in de grote steden zijn er teveel ziekenhuizen aldus te bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ, die zijn mening deelde tijdens het NCRV- programma Altijd Wat.

Ziekenhuizen zouden verantwoordelijk zijn voor ruim een kwart van de alsmaar stijgende kosten in de zorg. Volgens van der Meeren zou niemand er slechter van worden als er bijvoorbeeld in Amsterdam een ziekenhuis zou sluiten. Er zouden alsnog geen wachtlijsten ontstaan.

In een reactie zegt Marc Levi, topman van het AMC in Amsterdam, dat hij het ‘dappere taal vindt’ maar hij is het in principe wel met Van Meeren eens. Levi nodigt de CZ- topman uit om daad bij het woord te voegen en geen contracten met bepaalde ziekenhuizen te sluiten. CZ is met 3,4 miljoen verzekerden de derde zorgverzekeraar van het land.

Zowel Levi als van der Meeren zijn niet de enige die de mening delen dat Nederland ook prima kan met wat minder ziekenhuizen. Zo verklaarde Hans Wiegel, oud voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vorig jaar ook dat Nederland best toe zou kunnen met minder ziekenhuizen. Toentertijd was het merendeel van de bevolking het daar niet mee eens en zouden Wiegels woorden voorbarig en niet beargumenteerd zijn.

Het rommelt al enige tijd in de zorg, zorgverzekeringen worden duurder, zorgverzekeraars zijn steeds minder duidelijk over de polisvoorwaarden en er ontstaat steeds meer verwarring. Het zou prettig zijn als er wat verandert in de huidige situatie, wellicht dat het sluiten van enkele ziekenhuizen niet eens een heel slecht idee zou zijn.

Reacties zijn gesloten.