Geef je borstvoeding of toch liever de fles?

17 dec

babyvoeding fles

Waarschijnlijk krijg je vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent de vraag: ga je borstvoeding geven? Dit is niet zomaar een vraag, het is zelfs een belangrijke vraag. Niemand anders kan de beslissing nemen over welke voeding de baby te geven dan de moeder zelf. De voor- en nadelen op een rijtje.

Borstvoeding: het beste wat een moeder kan geven

Hoe je het ook went of keert, borstvoeding blijft de beste voeding voor je baby. De temperatuur is altijd goed en de samenstelling is niet na te maken in een fabriek. Je hebt de voeding altijd bij de hand, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je een keer je voeding vergeet.

Er zijn ook nadelen te noemen aan borstvoeding. Allereerst het feit dat er niemand is die even een voeding kan overnemen van de moeder. Zij moet 24 uur per dag beschikbaar zijn voor het geval de baby honger krijgt, dus ook ’s nachts. Verder ben je er nooit zeker van hoeveel voeding je baby binnenkrijgt en of er voldoende voedingsstoffen in je voeding zitten. Je bent daarnaast ook iets meer aan huis gebonden, omdat het helaas nog altijd niet overal geaccepteerd wordt om in het openbaar borstvoeding te geven. En niet te vergeten kan de moeder last krijgen van pijnlijke borsten door stuwing of tepelkloven.

Flesvoeding: afgemeten voeding

Wanneer je flesvoeding aan je baby geeft, kun je ook eens de nachtvoeding door iemand anders laten doen. Dat is prettig voor de moeder en op die manier krijgt de vader ook een goede band met zijn kind. Je weet precies hoeveel voeding je kindje binnenkrijgt en als het niet genoeg is, dan doe je er gewoon een extra schepje bij. Ook kun je al voor de hele dag voeding klaar maken, zodat je deze enkel nog hoeft op te warmen. Verder hoef je geen extra vitamines aan je baby te geven en je hebt geen last van pijnlijke borsten.

Wat zijn dan de nadelen? Baby’s die flesvoeding krijgen zouden wat molliger zijn dan baby’s die borstvoeding krijgen. De baby bepaalt in principe niet hoeveel hij drinkt, want de moeder of een arts zal altijd proberen om de baby het flesje leeg te laten drinken. Sommigen menen dat flesvoeding negatieve invloeden heeft op de darmwerking en dat er bepaalde antistoffen worden gemist die een baby met borstvoeding van nature van de moeder krijgt. Tot slot is het contact tussen moeder en kind wat minder intiem, maar dat is voor iedereen zelf om dat uit te maken.

 

Reacties zijn gesloten.