4 tips om je baby te stimuleren met praten

19 jun

baby stimuleren praten

Waarschijnlijk denk je dat baby’s vanzelf leren praten. Voor een deel is dat ook zo, toch kun jij als ouder daar een belangrijke rol in spelen. Een aantal tips over hoe je dat kunt doen.

1. Gesprekjes voeren

Je baby vindt het geweldig om jou te zien en horen praten.  Door hem te laten wennen aan gezichtsuitdrukkingen en stemgeluiden, stimuleer je je baby om ook te praten. Betrek hem bij je dagelijkse bezigheden door te vertellen wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld “mama gaat nu een boterham maken”. Ook als je aan het wandelen bent met je baby kun je hele gesprekken voeren. Vertel wat je ziet in de omgeving (“kijk eens naar die eendjes in de sloot”). Zo leer je je baby telkens nieuwe woorden.

2. Interactie

Wanneer je merkt dat je baby ergens veel interesse in toont, reageer daar dan op. Als hij bijvoorbeeld gefascineerd is door de kat in huis, probeer dan te praten over de kat en benoem ook vaak het dier ‘kat’. Op die manier associeert je baby later het plaatje van een kat met het woord kat.

3. De kracht van de herhaling

Baby’s hebben erg veel behoefte aan regelmaat en routines. Op gezette tijden eten, een schone luier, in badje gaan en gaan slapen. Deze activiteiten zijn de uitgelezen momenten om heerlijk te kletsen met je baby. Je zult merken dat hij daardoor rustig wordt en later verschillende woorden aan de activiteiten gaat koppelen.

4. Geluiden

Je baby zal gefascineerd naar je kijken wanneer jij je best doet om gekke bekken te trekken compleet met bijbehorende geluiden. Dit is niet zo maar om gek te doen, het is goed voor de ontwikkeling van je baby. Ook muziek en speelgoed met geluid zorgt ervoor dat je baby went aan nieuwe geluiden. En wanneer je met je stem speelt in stemhoogte en intonatie, zeker wanneer je een verhaaltje voorleest, dan zul je zien dat je baby het leuk vindt om te communiceren met jou.

Reacties zijn gesloten.