Is twee dagen vaderschapsverlof genoeg?

4 okt

vaderschapsverlof1

In de politiek gaan geluiden op dat er gepleit wordt voor meer verlofdagen voor vaders wanneer hun kind wordt geboren. Op dit moment krijgen vaders slechts twee dagen verlof. In 2017 wordt dit iets uitgebreid naar vijf betaalde vrije dagen na de bevalling. Hoe belangrijk zijn die babydagen voor vaders?

Eerste 1000 dagen cruciaal

Het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers is voorstander dat een vader minstens 10 dagen verlof krijgt. De eerste 1000 dagen van een baby zijn cruciaal in de ontwikkeling van de baby en vaders spelen daar een belangrijke rol in. De politieke partij PvdA zou zelfs pleiten voor een betaalde ouderschapsverlof van zes maanden voor de ouders, waarvan minstens twee maanden voor de vader is. Dit kan niet zomaar ingevoerd worden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat in 2013 het verlof van 120.000 mannen de economie maar liefst 23 miljoen euro per dag kostte. Dan is het niet zo gek dat werkgeversverenigingen geen toekomst zien in het plan van de PvdA. Het kost gewoon te veel.

Verlof in andere landen

De Nederlandse vaders hebben nu slechts twee dagen verlof. In Europa zijn er ook landen waar vaders het nog slechter treffen. In Ierland, Zwitserland en Albanië krijgen vaders helemaal geen verlof. De vaders in Kroatië en Macedonië kunnen de hand schudden met de vaders in Nederland. In de rest van Europa hebben de vaders het beter: zij hebben drie of meer weken vrij. Overigens hebben de vaders in de Verenigde Staten en delen van Afrika en Azië helemaal geen recht op vaderschapsverlof.

vaderschapsverlof

Reacties zijn gesloten.