Van ‘ah’ naar ‘bah’ tot ‘mama’

23 okt

taalontwikkeling baby

Wist je dat baby’s al vanaf de geboorte ‘praten’? Alle geluiden die ze maken heeft te maken met communicatie. Een pasgeboren baby zal in het begin voornamelijk huilen. Maar ook dat heeft een functie. Het is namelijk de enige manier voor een baby om duidelijk te maken dat hij honger heeft, een vieze luier heeft of gewoon aandacht wil. Een ander voordeel van huilen is dat de baby op die manier de spieren in zijn tong en lippen ‘traint’. En op een gegeven moment kun je aan de manier van huilen van de baby horen waar hij behoefte aan heeft.

Geluiden maken

Na een paar maanden gaat de baby naast huilen ook pogingen doen om klanken te produceren. Vaak zijn dat de bekende ‘ah’- of ‘oh’-klanken. Wanneer een baby een meer kraaiend geluid maakt, zal hij waarschijnlijk ergens enthousiast over zijn. In deze fase kun je als ouder het best gewoon praten tegen je baby. Er kunnen hele ‘gesprekken’ gevoerd worden en als je probeert om niet te veel in ‘babytaal’ te praten, dan komt dat de taalontwikkeling alleen maar ten goede.

Babybrabbel

Tegen de tijd dat je baby zo’n 9 maanden is, zullen de klanken meer als woordjes gaan klinken. Denk aan ‘dada’  of misschien zelfs al ‘mama’. Je baby weet op die manier al een heleboel duidelijk te maken en hij weet ook dat hij daarmee aandacht krijgt. Tegen zijn eerste verjaardag zullen waarschijnlijk de eerste echte woordjes volgen. Maar let op: niet iedere baby ontwikkelt zich op dezelfde manier en op het zelfde tempo. De ene baby zal vlugger verstaanbare woordjes produceren dan een andere.

Universele taal

Wist je overigens dat baby’s over de hele wereld in het begin dezelfde taal spreken? Pas wanneer er echte woordjes gevormd gaan worden, gaat het lijken op de moedertaal. Ook baby’s die doof geboren worden, kunnen geluiden produceren. Maar omdat ze die niet kunnen horen, houden ze hier na verloop van tijd mee op.

Vastleggen van de taalontwikkeling

Als kersverse ouders wil je natuurlijk zo veel mogelijk momenten van je baby vastleggen. Je maakt heel veel foto’s en waarschijnlijk ook filmpjes. Wanneer je met je baby communiceert, is het leuk om dit vast te leggen voor later.  Met een themaboek van Kruidvat kun je foto’s en woordjes op een leuke manier combineren. Je maakt een foto en zet daarbij wat je op dat moment aan het doen was en waar het gesprek over ging.  Op die manier kun je, wanneer je er later samen nog eens naar kijkt, de herinneringen makkelijker boven halen. Het eerste jaar van je baby is het jaar waarin de ontwikkelingen zo hard gaan, dat het jammer zou zijn om deze herinneringen te laten verwateren.

Als ze wat ouder zijn is het leuk om gekke uitspraken van je kind mee te nemen in het themaboek. Kinderen staan erom bekend dat ze goudeerlijk zijn en zo heeft ieder kind zijn eigen grappige uitspraken. Door dit vast te leggen kun je er later heerlijk samen om lachen!

‘Waarom kunnen we alleen maar ouder worden en niet jonger? Ik kan toch ook achteruit tellen?’ – 5 jaar.

Reacties zijn gesloten.